Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "Πωγώνι-Δερόπολη και το χρονικό της Δρυόπιδος"του Κώστα Χρ. Κωστούλα , που έγινε στο Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (Ι.Β.Ε) στις 25/6/2018 στα Ιωάννινα.
Βίντεο-Φωτογραφίες: Ευάγγέλος Γκόγκος (Vostiniotis) 2018
#Vostiniotis
ΚΩΔΙΚΟΣ: #2018 0625 535022

Πωγώνι-Δερόπολη: Δεν είναι τυχαία η μοναδικότητα στην Ήπειρο του λευκού της στολής. ο στολισμός των γυναικών, η καθαρότητα της τοπικής γλώσσας και τα χαρακτηριστικά της, το συνθετικό -πόλη (πόλις) σε πολλά ονόματα και πολλά άλλα ακόμα στοιχεία από τα ήθη, έθιμα και δοξασίες των περιοχών αυτών από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι "κραυγαλέα" στοιχεία του ότι πιθανότατα αυτές οι περιοχές ιδρύθηκαν από δυο αρχαία φύλα που μετανάστευσαν από την Αττική.
Ολα αυτά αναλύονται και συγκρίνονται με συγκεκριμένες αναφορές ιστορικών μελετητών στο βιβλίο "Πωγώνι Δερόπολη και το χρονικό της Δρυόπιδος" του Κώστα Χρ. Κωστούλα. Νομίζω αξίζει κανείς να ενημερωθεί για τα σημαντικά αυτά στοιχεία ειδικά όσοι κατάγονται από περιοχές Πωγωνίου - Δερόπολης. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια βάση πάνω στην οποία σύγχρονοι ιστορικοί ερευνητές θα μπορούσαν να κάνουν τις μελέτες τους.Είναι μια πρόσκληση λοιπόν και μια "κραυγή αγωνίας" για τη διάσωση των στοιχείων αυτών. Ενδείξεις της ελληνικότητας και συγκεκριμένα της αρχαιοελληνικής καταγωγής των κοινοτήτων των περιοχών αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικές, ειδικά τώρα που όλο και συχνότερα ακούγεται η ανακατάταξη συνόρων αλλά και ΓΙΑΤΙ υπάρχει η τάση καταστροφής ανάλογων στοιχείων σε περιοχές Βορείου Ηπείρου από ...κάποιους που ίσως δεν τους αρέσει αυτή η ιστορική σύνδεση των περιοχών και μάλιστα η σύνδεση με την Αρχαία Ελλάδα (????). Αυτό είναι μια πραγματικότητα δυστυχώς.
Olga Kostoula